תומר הדר
האם לאחר חודשים רבים של חוסר ודאות תגיע מנוחה לג'יפאים? במהלך השנה האחרונה ניהלו משרד התחבורה ומשטרת ישראל מלחמת חורמה בג'יפאים ששדרגו את רכבם. רוב השדרוגים, יש להדגיש, הם שדרוגים נפוצים בחו"ל, קרי התקנה של ערכות הגבהה מבית יצרנים מוכרים, מורשים ובעלי תקנים. אך עם זאת, במשרד התחבורה הוחלט להוריד מן הכביש רכבי שטח משודרגים, גם אם השדרוג בוצע באמצעות התקנה של ערכות המאושרות לשימוש בחו"ל.
כעת, לאחר מגעים בין נציגי הג'יפאים ואנשי משרד התחבורה מתפרסם לראשונה נוהל מסודר ראשון הנוגע להגבהות של רכבי שטח. הנוהל מגדיר כי הגבהה מתבצעת או באמצעות הגבהה של מתלי הרכב-או באמצעות התקנה של צמיגים גדולים יותר. הדרישות הטכניות להגבהות יהיו מעוגנות בנוהל עבודה גרמני שיהיה מעוגן בחוק. על פי הנוהל, לכל קיט הגבהה שייובא לישראל יידרש אישור בדיקה ממעבדות מוסמכות בגרמניה. כל קיט הגבהה יידרש להתקנה על רכב שישמש כרכב אב טיפוס- ויעבור שורה של בדיקות בישראל, שיכללו בדיקת יכולת בלימה ובדיקת יציבות. לאחר מכן יוענק לרכב אישור ממתקין מורשה כי הוא אכן התקין את הקיט המאושר לשימוש. ברישיון הרכב תתווסף הערה מיוחדת בה יצוין כי ברכב מותקן קיט הגבהה, כולל סוג קיט ההגבהה וגם פרטי המתקין המורשה.

לפי הוראות הנוהל החדשה של משרד התחבורה מותר להגביה על ידי ערכה מאושרת או באמצעות צמיגים גדולים או שניהם – בכפוף לבדיקה כמובן. צילום: אאוטבק טכנולוגיות
עם זאת, כפי שיודעים לא מעט בעלי רנגלר רוביקון, ישנן גם ערכות הגבהה שאינן משווקות בגרמניה. מדובר בערכות שהן "הדובדבן שבקצפת"- קיטים להגבהה של 4 אינטש ומעלה. במקרה כזה תיבחן כל בקשה באופן מסודר על ידי מחלקת התקינה של משרד התחבורה, היצרן של הקיט יהיה בעל רישיון מפעל לרכב מנועי ותיק מוצר ספציפי (כלומר אישור פרטני) יוגש למחלקת התקינה של משרד התחבורה.